Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Σαν σήμερα... ήταν και τότε Κυριακή, 27 Μαρτίου 1966



56 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

          Λες και ήταν χθες.... κι όμως συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από τότε, 
ήταν  Κυριακή 27 Μαρτίου 1966 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες»  
και εξελέγη η πρώτη διοίκηση του.


Τα μέλη της ήταν:

+Αδαμίδης             Χρήστος (1928 - 2004)
+Αθανασιάδης Ν.  Ιωάννης (1942 – 2011)
 Αλτιπαρμακίδης   Νικόλαος
+Δαμιανίδης           Κώστας (1934 – 1993)
+Ξυμιτίδης              Μιχάλης (1930 – 2002)
 Τριανταφυλλίδης  Ιωάννης
+ Χρηστίδης            Σάββας (1897 – 1979)

 

Πρώτο καταστατικό του συλλόγου (χειρόγραφο) συνταχθέν από τον αείμνηστο
Σάββα Χρηστίδη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μέλος της πρώτης διοίκησης,
ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος της κοινότητος Πολυκάστρου και πρόεδρος αυτής κατά το διάστημα 26/12/1927 – 05/03/1928

Ιδρυτικά μέλη 61 (Σήμερα ζουν μόνο 10 από αυτούς):

+Αδαμίδης Χρήστος,+ Αδαμίδου Γαρυφαλιά, +Αδαμόπουλος Χρήστος, Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Ευστάθιος, +Αθανασιάδης Ν. Ιωάννης, +Αθανασιάδου Αφροδίτη, Αλτιπαρμακίδης Γεώργιος, Αλτιπαρμακίδης Νικόλαος, +Αλτιπαρμακίδης Ιωάννης, +Αλτιπαρμακίδης Φίλιππος, Αλτιπαρμακίδου Ελευθερία, Ανδρεάδης Βασίλειος, +Ασλανίδης Λάζαρος, +Ασλανίδης Νικόλαος, +Βασιλειάδης Βλάσιος, +Βασιλειάδης Ιωάννης, Βασιλειάδου Ιφιγένεια, +Γεωργιάδης Γεώργιος, +Δαμιανίδης Απόστολος, +Δαμιανίδης Ιωάννης, +Δαμιανίδης Κώστας, +Δμαιανίδης Παύλος, Δαμιανίδου Αναστασία, Δαμιανίδου Λαμπρινή, Ευγενίδης Αφεντούλης, +Ευκαρπίδης Πολυχρόνης, +Ιωαννίδης Νικόλαος, +Καλαϊτζίδης Θεόδωρος, +Καλαϊτζίδης Κώστας, +Καλαϊτζίδου Μηνοδώρα, +Καλογερίδης Παρασκευάς, +Καλπακίδης Ιωάννης, +Καρακουλίδης Σάββας, +Καρδόπουλος Δημήτριος, +Καρδόπουλος Ευστάθιος, Καρδόπουλος Σάββας, +Καρδοπούλου Άννα, +Κιουρτσίδης Ιωάννης, +Κοντόπουλος Αλέξανδρος, +Κοντόπουλος Βασίλειος, +Κρουκλίδης Γρηγόριος,+Κρουκλίδης Θεόδωρος, +Κρουκλίδης Νικόλαος, +Μαυροφρύδης Κώστας, +Μαυροφρύδης Χ. Χαράλαμπος, +Μερεσίδης Αλέξανδρος, +Μερκενίδης Κώστας, +Ξυμιτίδης Μιχαήλ, +Παπαδόπουλος Κώστας, +Σαμπλίδης Δημήτριος, +Σαχπαζίδης Χαράλαμπος, +Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος, +Σπυρίδης Δημήτριος, +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος, +Τζαμαλίδης Λάζαρος, +Τοπαλίδης Ευστάθιος, +Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, +Χατζηξενιτίδης Αλέξανδρος, +Χρηστίδης Σάββας.


Το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου (1966)

Όρθιοι από αριστερά:     +Τοπαλίδης Ευστάθιος, Καραγιαννίδου-Τζουμάνη Μυροφόρα, Κεσκινίδης Συμεών, Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα Ειρήνη, +Αδαμίδης Χρήστος.
Καθήμενοι από αριστερά:   Καραγιώργης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος),
Καρδόπουλος Σάββας, +Κρουκλίδης Νικόλαος(Κόλιας) Λυράρης.

Διατελέσαντες πρόεδροι του Συλλόγου:
 
27/03/1966 – 12/08/1972  +Αδαμίδης Χρήστος
13/08/1972 – 23/03/1974  +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος
24/03/1974 – 05/12/1982  +Αδαμίδης Χρήστος
06/12/1982 – 26/01/1997    Αθανασιάδης Βασίλειος
27/01/1997 – 21/01/2001    Σιάνας Νικόλαος
22/01/2001 -       01/2013    Παπαδόπουλος Ιωάννης
          2013 -            2019    Παυλίδης Λάζαρος
2019 - έως σήμερα              Παπαδόπουλος Δημήτριος


      Επί 56 συνεχή χρόνια ο Σύλλογος με την εκάστοτε Διοίκηση του και μεγάλη συμμετοχή των Μελών του, εργάστηκε με σεβασμό στην παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού και προσέφερε τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στο τόπο μας. 
    Με τμήματα εκμάθησης χορών, οργάνων, βιβλιοθήκης, θεατρικού, χορωδίας, νεολαίας, γυναικών και της "Τράπεζας Αίματος" που σήμερα αριθμεί 1221 μέλη εθελοντές αιμοδότες και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

    Ο Σύλλογος από το 6 Δεκεμβρίου 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητη στέγη, Εθνικής Αμύνης 37 στο Πολύκαστρο, το "Σπίτι του Πόντου".

    Η περιληπτική αυτή αναφορά στην ιστορία του Συλλόγου των «Ακριτών» Πολυκάστρου, ας είναι ένα κερί στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών και μελών της Διοίκησης με αφορμή τη συμπλήρωση των 56 χρόνων από το ξεκίνημα του Συλλόγου μας.



Αθανασιάδης Βασίλειος       

Επίτιμος πρόεδρος των Ακριτών

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Η βιβλιοθήκη των “Ακριτών”.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1978, εξελέγη νέα Διοίκηση στο Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες” για διετή θητεία, 1979-1980.
   Στη νέα Διοίκηση μαζί με τους παλαιούς +Χρήστο Αδαμίδη (πρόεδρος) και + Γιάννη Καραγιαννίδη (ταμίας) εξελέγησαν για πρώτη φορά τρία νέα μέλη η κυρία Έλενα Λούση (αντιπρόεδρος), Βασίλης Αθανασιάδης (γραμματέας) και + Στέφανος Αμβροσίδης (Μικρό Δάσος) (μέλος).
  Τα τρία νέα μέλη μαζί με τους παλαιούς δημιούργησαν ένα δυναμικό σύνολο με αρμονική συνεργασία και πολύ διάθεση για δουλειά.
  Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την διατήρηση των Ποντιακών παραδόσεων αποφασίστηκε η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, την ευθύνη ανέλαβε ο τότε γραμματέας του Συλλόγου.
  Για την κίνηση αυτή ενημερώθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, με προσωπική επαφή αλλα και με σχετική καταχώρηση-γνωστοποίηση στη μοναδική σε κυκλοφορία, τότε εφημερίδα του νομού μας, ”Μαχητής του Κιλκίς” του αείμνηστου Σταύρου Ορφανίδη του οποίου η βοήθεια ήταν πολύτιμη.
  Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση, του πρώτους τρεις μήνες συγκεντρώθηκαν πάνω από 350 βιβλία, όλα από προσφορές μελών και φίλων. Το πρώτο βιβλίο “ Γη του Πόντου” του Δημήτρη Ψαθά (Α’ ‘έκδοση), ήταν προσφορά του αλησμόνητου πατέρα μας Νίκου Ι. Αθανασιάδη(1909 - 1993), με την ιδιόχειρη αφιέρωση του με ημερομηνία 12 Μαρτίου 1979 (σαν σήμερα).


 

 Γραφή, ορθογραφία και καλλιγραφία όπως τη διδάσκονταν οι Έλληνες της Ρωσίας την 2η δεκαετία του 20ου αιώνα. Τα γράμματα του πατέρα μου πριν από 43 χρόνια!

  Το δεύτερο βιβλίο, από τους πρώτους εκτός Πολυκάστρου που ανταποκρίθηκαν ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του “Μαχητή“ προσφέροντας τη “Συλλογή Ποντιακών ανεκδότων¨ (έκδοση 1976), καθώς και από την Αθήνα ο αλησμόνητος Γεώργιος Σακκάς ο οποίος έστειλε το βιβλίο του “Η ιστορία των Ελλήνων της Τριπόλεως του Πόντου”.

 

Ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα Γεωργίου Σακκά με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1979.


Ο Σακκάς ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες εξόριστους (μικρό παιδί τότε) Τριπολίτες. Ακολούθησε προσφορά εκατοντάδων βιβλίων από τους πάρα πολλούς φίλους του Συλλόγου καθώς και από όλους του Σιδηροδρομικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στους Σταθμούς από Θεσσαλονίκη μέχρι και Γευγελή.
    Οι προσφορές βιβλίων συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αφορμή αφορμή θανάτους προσφιλών προσώπων, όπως της Βέτας Μερεσίδου με 28 βιβλία στη μνήμη της θείας της Κλεοπάτρας Αθανασιάδου, του Μανώλη Τιρεκίδη με 19 τόμους “Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και 36 τόμους της “Γενικής Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και πολλών άλλων. Μεγάλη προσφορά από τις πρώτες ήταν και του αλησμόνητου Χαράλαμπου Σαχπαζίδη σε βιβλία και τις πρώτες μεταλλικές βιβλιοθήκες.
  Προσφορές αργότερα με επιπλέον βιβλιοθήκες για την κάλυψη των αναγκών έγιναν και άλλες, με μεγάλη δωρεά από τον Χαράλαμπο Ιακωβίδη (οδοντίατρος) καθώς και τους Μιχάλη Κυριαζίδη και Γιώργο Αμανατίδη.
  Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 1500 βιβλία Ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ανάμεσά τους 350 βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του Ξεριζωμένου Ελληνισμού (Πόντου, Θράκης, Μ.Ασίας) ακόμη υπάρχει και αρχείο τοπικού τύπου (εφημερίδες και περιοδικά) καθώς και αρχείο βιντεοταινιών (πάνω από 150) από δραστηριότητες του Συλλόγου από το 1986 μέχρι σήμερα.

  Η δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου στεγάζεται στο “Σπίτι του Πόντου” και είναι ακόμη ένα τμήμα των “Ακριτών¨, ενας “σύνδεσμος” με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.




Βασίλης Αθανασιάδης
























































































Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΕΜΠΟΝΕΣΤΙΑ, Ο ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Ο "Κουκαράς" ...το ημερολόγιο της Σαρακοστής

Τα Εμπονέστια

   Η Κυριακή της «Τυρινής» ή τυροφάγου είναι η τελευταία Κυριακή της αποκριάς (φέτος 6/03/22) ήταν μέρα χαράς, μέρα γιορτής, μέρα ευθυμίας και ξεφαντώματος, από αιώνες και μέχρι πριν την εμφάνιση του COVID.

   Στην αλησμόνητη πατρίδα μας τον ΠΟΝΤΟ και μέχρι πρόσφατα στον τόπο μας αυτή την Κυριακή ετηρείτο το έθιμο «Εμπονέστια» (μπαίνω στη νηστεία), ήταν η τελευταία ημέρα πρίν την Μεγάλη Σαρακοστή και την νηστεία του Πάσχα.

   Αυτή την μέρα οι νέοι μαζεύονταν παρέες παρέες στην ύπαιθρο και μαγείρευαν (ψήναν) τρώγαν, πίναν και διασκέδαζαν με παραδοσιακή μουσική τραγούδια και χορό.

   Το βράδυ μαζεύονταν όλη η οικογένεια σε ένα μεγάλο, πλούσιο τραπέζι με ότι καλύτερο είχαν (αρτίσημα) σε κρεατικά, γαλακτοκομικά και ποτά, έτρωγαν και γλεντούσαν μέχρι τα μεσάνυχτα οπότε σταματούσαν όλα. Την επόμενη ημέρα Καθαρή Δευτέρα άρχιζε η Μεγάλη Σαρακοστή και αυστηρή νηστεία. Την μέρα αυτή γινότανε και ο καθαρισμός των οικιακών σκευών από κάθε τι λιπαρό.

Ο Κουκαράς

   Σε μία εποχή που τα ημερολόγια με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ήτανε ανύπαρκτα ή δυσεύρετα στην αλησμόνητη πατρίδα, για την Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα υπήρχε ένα πρακτικό ημερολόγιο για τον υπολογισμό της διάρκειας της νηστείας «ο Κουκαράς».

   Τον θυμάμαι, κάθε χρόνο έκανε την εμφάνιση του την Καθαρή Δευτέρα, αρχή της νηστείας του Πάσχα, κρεμασμένος στο ταβάνι του πατρικού μας σπιτιού, φρόντιζε για αυτό η αλησμόνητη μητέρα μας Κλεοπάτρα.

   Ο «Κουκαράς» ήταν ένα κρεμμύδι ή πατάτα, δεμένο με κλωστή και καρφωμένα επάνω του περιμετρικά 7 φτερά από τις κότες μας, που τότε υπήρχαν σε κάθε σπίτι, τα οποία συμβόλιζαν τις 7 εβδομάδες μέχρι την Μεγάλη Λαμπρή (Ανάσταση).

   Κάθε Κυριακή βράδυ με το κλείσιμο της εβδομάδας αφαιρούσαμε ένα φτερό, μέχρι να αφαιρέσουμε και το τελευταίο τη βραδιά της Ανάστασης.

Η Σαρακοστή

Η Σαρακοστή του Πάσχα ξεκινά φέτος στις 7 Μαρτίου, την Καθαρή Δευτέρα
 Οι χαιρετισμοί κάθε Παρασκευή

Α’ στις 11 Μαρτίου 2022

Β’
στις 18 Μαρτίου 2022

Γ’
στις 25 Μαρτίου 2022
 
Δ’
στις 1 Απριλίου 2022

Ε’
στις 8 Απριλίου 2022 ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 
 
             17 Απριλίου Κυριακή Των Βαϊων
 
             24 Απριλίου  το ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 




ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ




Βασίλης Αθανασιάδης





Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Έφτασε… η ώρα της αγάπης.

    Με την ίδια δυναμική και διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ξεκινάμε τον 33ο χρόνο λειτουργίας της “Τράπεζας αίματος” των ΑΚΡΙΤΩΝ Πολυκάστρου.

Κυριακή 6 Μαρτίου, 108η αιμοδοσία.
 
   Για την αποφυγή συνωστισμού και την ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας χωρίς ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή παρακαλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη και να αιμοδοτήσουν, να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο συντονισμού ή τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της “Τράπεζας” για τον καθορισμό του χρόνου προσέλευσης

Τα τηλέφωνα αναγράφονται στο δελτίο τύπου.
 
Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας για την προστασία όλων μας.


 
 
Βασίλης Αθανασιάδης