Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Εφέκεν μας υείαν … και ο Βάσος

Τ’ Αλτίπαρμακ ο τρανόν ο γαμπρόν.
 Βασίλης (Βάσος) Κ. Ανδρεάδης
(1931 -2023)

   Στις 9 του Δεκέμβρη ανήμερα της εορτής της Αγίας Άννης, μητέρα της Θεομήτορος που αμέτρητες φορές την ύμνησε με την υπέροχη φωνή του, από το ψαλτήρι της ενορίας μας (Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυκάστρου και όχι μόνο), μας άφησε για πάντα ο Βάσος, (τ’ Αλτίπαρμακ ο τρανόν ο γαμπρόν).

   Έφυγε πλήρης ημερών, αφού είχε συμπληρώσει τα 92 χρόνια της επίγειας ζωής του.

   Ο Βασίλης (Βάσος) Ανδρεάδης ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γέννημα θρέμμα της Ευκαρπίας (Γραμμάτινα), εκεί έζησε το ένα τρίτο της ζωής του.

΄Ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά του Κώστα (1896 -1982) και της Ευθυμίας (1905 - 1992) Ανδρεάδη που πρόσφυγες από τη νότια Ρωσία με Ποντιακή καταγωγή, από το Γκιοκσεπινάρ (Gökçepınar) της Ιεράς Μητροπόλεως Αμάσειας, εγκαταστάθηκαν στα 1924 στην Ευκαρπία, μαζί με τον πρωτότοκο γιό τους, τον Νικόλα (1921 - 1943).

   Τα άλλα παιδιά τους ήταν ο Παντελής (1925 - 2000), η Όλγα (1929 - 2009), ο Βασίλης (1931 - 2023) , ο Βαλεντίνος(1934 -1936), ο Επαμεινώνδας (1937 - 2000) και τελευταία εν ζωή η Έλλη (1940).

   Παρά τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου μέχρι και το 1949 η οικογένεια ενωμένη σαν μια γροθιά, αγαπημένη, εργατική και Θεοσεβής, παρά τις απώλειες, των δύο παιδιών, του Βαλεντίνου (1936) και του πρωτότοκου Νικόλα(1943), άντεξαν όλες τις δυσκολίες της ζωής και μπήκαν στο δεύτερο μισό του 20 αιώνα με αισιοδοξία.

   Η μεγαλύτερη πληγή και ο αβάσταχτος πόνος ήταν η τραγική απώλεια του πρωτότοκου Νικόλα, ο οποίος στα 19 του χρόνια πήγε εθελοντής στο Στρατό στον πόλεμο του ΄40, ήταν ένας λεβέντης, πανέμορφο παλικάρι που μετά το πόλεμο, μετείχε στην εθνική αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά και εκτελέστηκε το 1943 σε ηλικία 22 ετών.

   Ο δεύτερος γιος, ο Παντελής, έδωσε το όνομα του Νικόλα στον γιό του, που αυτός με την εντιμότητα, το ήθος, την εργατικότητά του και την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο του, την Ευκαρπία, αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τους συγχωριανούς του για τέσσερις συνεχόμενες θητείες στο αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητος, από 1/1/2007 μέχρι τις 31/12/2023 και πρόσφερε πολλά.

Ο Βασίλης (Βάσος)

   Ο τρίτος γιος ο Βασίλης από μικρή ηλικία αγαπούσε την εκκλησία και με την υπέροχη φωνή του έδινε το παρόν του στο ψαλτήρι του Ιερού Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Ευκαρπίας και με την βοήθεια του Εφημέριου του Ναού εξελίχθηκε σε έναν υπέροχο ψάλτη, αργότερα μαθήτευσε κοντά στον εξαίρετο Κ. Γαϊτανίδη και βελτίωσε τις γνώσεις του στη Βυζαντινή μουσική.
Ο Βάσος στο ψαλτήρι του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυκάστρου

   Ο Βάσος φοίτησε στην Αμερικανική Γεωργική Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως υδραυλικός για πάρα πολλά χρόνια και ειδικότερα από το 1963 στην 33η Μ/Κ Ταξιαρχία Πολυκάστρου για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι και την συνταξιοδότησή του.

   Είχε την ευθύνη της συντήρησης και καλής λειτουργίας του Στρατιωτικού Υδραγωγείου στην θέση “Πλωτά” Πολυκάστρου, που τροφοδοτούσε με νερό όλες τις Στρατιωτικές μονάδες.


   Το 1962 παντρεύτηκε την πρωτοκόρη του Γιάννη (Βάνια) Αλτιπαρμακίδη(1906 - 1981) και της Μαρίας (Μόκιας) (1909 - 1989) την Σοφία(1933) με την οποία απέκτησε μία κόρη την Ευθυμία (Εφη) και έτσι έμεινε και έζησε για 61 χρόνια (ερωτικός μετανάστης) στο Πολύκαστρο, το οποίο αγάπησε και από το οποίο αγαπήθηκε.

   Η οικογένεια του Βάνια Αλτιπαρμακίδη, πρόσφυγες από τη νότιο Ρωσία με Ποντιακή καταγωγή, πολύτεκνη και αυτή, είχε πέντε παιδιά, τον Γιώργο (Γιούρα) (1929), την Σοφία(1933), την Κυριακή(Κούλα)(1936) , τον Νίκο(1940) και την Ελευθερία(1944).

Η οικογένεια Αλτιπαρμακίδη, το 1933 στο Ρεσέτνικο (περιοχή Κουμπάν) αγόρασε το σπίτι του Αχιλλέα Κεσκινίδη η οικογένεια του οποίου είχε αναχωρήσει για την Ελλάδα, μετά τρία χρόνια όμως το 1936 και η οικογένεια Αλτιπαρμακίδη με τα δύο παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, τον Γιούρα και την Σοφία, ήρθαν και αυτοί στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη, ένα χρόνο μετά, το 1937 εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο, ὀπου είχε εγκατασταθεί η μεγάλη τους αδερφή, η Αικατερινή (Κάκια) σύζυγος Ιωάννη (Γιάνκου) Κρουκλίδη.

   Πολλές φορές, αφού παντρεύτηκε τη Σοφία(1962) και εγκαταστάθηκε στο Πολύκαστρο, συνόδευε με την υπέροχη φωνή του σε οικογενειακά γλέντια, μουχαμπέτια, με Ποντιακά τραγούδια τον αλησμόνητο λυράρη μας Νίκο (Κόλια) Κρουκλίδη, που ήταν αδελφός του Γρηγόρη (Γρύσα) Κρουκλίδη, συζύγου της αδελφής του Όλγας.

   Ο Βάσος, ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων “Οι Ακρίτες¨ από το Μάρτιο του 1966 (αριθμός μέλους 13), μέλος της χορωδίας των “Ακριτών” Πολυκάστρου από το 2001, της χορωδίας του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου της Ενορίας μας και της χορωδίας του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας.
Ο Βάσος με τη χορωδία των “Ακριτών” Πολυκάστρου  
Κάτω σειρά δεύτερος από δεξιά, τρίτος ο αλησμόνητος Ηρακλής Αποστολίδης και τέταρτη η αλησμόνητη Μάρω Αλτιπαρμακίδου.

   Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου και τις στήριζε με κάθε τρόπο, με τις ιδέες του, τις γνώσεις του και τις καλοπροαίρετες κριτικές θέσεις του.

Στήριξε όπως και όλη η οικογένεια των Αλτιπαρμακιδαίων τον αγώνα για την ανέγερση του “Σπιτιού του Πόντου” (1988 -1992) στο Πολύκαστρο και προσέφερε ανιδιοτελώς για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτιρίου.

  Γνωστός και αγαπητός από όλη την κοινωνία του Πολυκάστρου αφού εδώ έζησε 61 χρόνια και πρόσφερε τόσα πολλά, ήταν πρότυπο εντιμότητας, ήθους και εργατικότητος, ήταν ένας Άνθρωπος με “Α” κεφαλαίο.

   Τον αποχαιρετήσαμε με πόνο ψυχής το μεσημέρι της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου συγγενείς και φίλοι, εκεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της ενορίας μας, όπου έψαλλε ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια, στην νεκρώσιμη ακολουθία συλλειτούργησαν ο Εφημέριος μας, Πατέρας-Ιουλιανός μαζί με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Ευκαρπίας και συγχωριανό του, Πατέρα-Ιωάννη Ξενιτίδη, στο ψαλτήρι ήταν πολλοί από αυτούς που μαθήτευσαν κοντά του, μεταξύ τον οποίων ο Δημήτρης Ψαλτάκης, ο Βασίλης Μουκαζής, κ.α

   Παρόντες ήταν και τα πέντε παιδιά (σύζυγος και κουνιάδια του) του Βάνια Αλτιπαρμακίδη, καθώς και πολλοί συγγενείς του από την Ευκαρπία, μεταξύ των οποίων και ο αγαπημένος του ανεψιός και Πρόεδρος της Κοινότητας Ευκαρπίας κος Νίκος Π. Ανδρεάδης, για τον οποίον ήταν πολύ περήφανος ο αλησμόνητος Βάσος.


Αγαπητέ Βασίλη, αιώνια η μνήμη σου 
και ελαφρύ το χώμα του Πολυκάστρου, που τόσο αγάπησες, και σήμερα σε σκεπάζει.


* Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπητή Έφη (κόρη του Βάσου) για τις φωτογραφίες και τις λεπτομερείς πληροφορίες 
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον αγαπητό Νίκο Π. Ανδρεάδη, Πρόεδρο της Κοινότητας Ευκαρπίας, για τις πολύτιμες πληροφορίες του.


Βασίλης Αθανασιάδης               

Επίτιμος Πρόεδρος “Ἁκριτών” Πολυκάστρου








Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

115η Αιμοδοσία

 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023


   Ολοκληρώνεται ο κύκλος των αιμοδοσιών των μελών της Τράπεζας Αίματος των “Ἁκριτών” Πολυκάστρου, για το έτος 2023, με την 115η Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά στο “Σπίτι του Πόντου” στο Πολύκαστρο, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από 09:00 έως 13:00.

   Καλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της Τράπεζας Αίματος να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν, βοηθώντας για άλλη μια φορά τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

   Και το Δεκέμβριο οι ανάγκες σε αίμα κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα αυξημένες και είναι απαραίτητη η βοήθεια μας, να στηρίξουμε τα Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των αναγκών σε αίμα.

  Παρακαλείσθε για την κοινοποίηση της αφίσας προς ενημέρωση όλων.


 

Βασίλης Αθανασιάδης                

Υπεύθυνος συντονισμού της Τράπεζας Αίματος




Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ένα μεγάλο ευχαριστώ… για την αγάπη σας.

"Σπίτι του Πόντου" αίθουσα "Παναγία Σουμελά".

 Με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο “Σπίτι του Πόντου”, η 114η Εθελοντική αιμοδοσία των μελών της Τράπεζας Αίματος των “Ακριτών” Πολυκάστρου.
 
Οι Πυροσβέστες δίνουν το αίμα τους για τον πάσχοντα.
Μιχάλης Μουρουσιάδης και Στέλιος Κατραμάδας. 

  Για άλλη μια φορά, δεκάδες μέλη προσήλθαν και πρόσφεραν λίγο από το αίματος, για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ενισχύοντας το απόθεμα αίματος της Τράπεζας Αίματος και δίνοντας τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο μας να πραγματοποιεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία του.
Ευζωνίτες Αιμοδότες. 
Γιώργος Κιαχίδης(πολυαιμοδότης) και Έλενα Αθανασιάδου.
 
Ο γιατρός κος Γιακαμόζης και ο Σάκης Γρηγοριάδης από Αξιούπολη (πολυαιμοδότης παρών σε όλες τις αιμοδοσίες)

Μάρκος Ιορδανόπουλος (Σιταριά) πάντα παρών

Οι πρώτοι αιμοδότες της ημέρας, Σάκης Γρηγοριάδης και Μένια Τσιλικούδη

  Δεκάδες οι προσφορές κάθε είδους, κεράσματα (πιροσκί, πίτες, γλυκά, αναψυκτικά κ.α.) από μέλη και φίλους της Τράπεζας Αίματος και όχι μόνον. 
 
Πλήθος κερασμάτων έξω και στην κουζίνα το αδιαχώρητο. 

  Δημοσίευση ονομάτων αιμοδοτών, δωρητών, χορηγών, κ.α. θα γίνει με την ολοκλήρωση του κύκλου αιμοδοσιών, που ολοκληρώνονται στις 3 Δεκεμβρίου 2023, με την πραγματοποίηση και τής 115ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Τράπεζας μας.

  Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σήμερα, σε όλους όσους προσήλθαν και αιμοδότησαν και σε όλους για ότι προσέφεραν. Ιδιαίτερα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον γιατρό κο. Αθανάσιο Γιακαμόζη και τις κες Άννα Κωτσαρή, Κική Καρασαρίδου και Μαρία Τουρσίδου, του τμήματος Αιμοδοσίας του Ν.Γ.Ν. Κιλκίς για την άψογη για άλλη μια φορά συνεργασία και τέλος ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τις κες Ντίνα Γκουγκούδη-Παπαδοπούλου και Σοφία Παπακαρμέζη για την πολύτιμη βοήθειά τους καθ΄όλη την διάρκεια της Αιμοδοσίας για την εξυπηρέτηση των Αιμοδοτών και όλων όσων προσήλθαν.


Για την Διοικούσα Επιτροπή
της Τράπεζας Αίματος 



Βασίλης Αθανασιάδης

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

114η Εθελοντική Αιμοδοσία των μελών της Τράπεζας Αίματος των " Ακριτών"

 

Οι ανάγκες σε αίμα…διαρκείς.

  Έφτασε και πάλι η ώρα της έμπρακτης απόδειξης αγάπης, προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, οι “Ακρίτες” συνεπείς όπως πάντα και σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα αιμοδοσιών, πραγματοποιούν την 114η Εθελοντική Αιμοδοσία των μελών της Τράπεζας Αίματος, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και από τις 09:00 το πρωί έως τις 13:00 όπως πάντα στο “Σπίτι του Πόντου” στο Πολύκαστρο.

  Καλούνται όλα τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της Τράπεζας Αίματος, να προσέλθουν και να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους.


Οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγάλες.

Παρακαλείσθε για την κοινοποίηση του δελτίου τύπου.
 



Βασίλης Αθανασιάδης


Υπεύθυνος συντονισμού της Τράπεζας Αίματος
 
 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

36 χρόνια πέρασαν.

Η αρχή μιας μεγάλης εκδήλωσης ανοιχτού χώρου που έγινε θεσμός.


   Ήταν αρχές καλοκαιριού, Ιούνιος του 1987 όταν για πρώτη φορά και στα πλαίσια των “Πολυκαστρινών” προτάθηκε από το Δ.Σ. των "Ακριτών" και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου το “Ποντιακόν Πανοΰρ”.


   Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πρόταση του τότε νέου μέλους του Δ.Σ. των “Ακριτών” κ. Νίκου Σιάνα που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ.:


Πρόεδρος             Βασίλης Αθανασιάδης


Αντιπρόεδρος   + Χρήστος Αδαμίδης


Γραμματέας       Γιάννης Αλτιπαρμακίδης


Ταμίας          + Ηρακλής Αποστολίδης


   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική (κάτω) πλατεία Πολυκάστρου και σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, με φροντίδα και επιμέλεια των “Ακριτών” Πολυκάστρου που άφησε άριστες εντυπώσεις.


   Έκτοτε επαναλαμβάνεται ανελλιπώς επί 36 χρόνια και το φετινό “Ποντιακόν Πανοΰρ” είναι το 37ο.


   Από την εκδήλωση αυτή στα 36 χρόνια πέρασαν δεκάδες καλλιτέχνες που υπηρέτησαν και υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική, τη μουσική που μοσχοβολάει Ελλάδα, αλησμόνητες θα μείνουν οι παρουσίες του +Γιώργου Ιακωβίδη με το κλαρίνο του, που σήμερα συνεχίζουν τα 2 εγγόνια του (που φέρουν το όνομά του), να μας ψυχαγωγούν αυτά πλέον με κλαρίνο και των παιδιών του από το Χέρσο, του Χρήστου Γιαννόπουλου (με την γκάιντα του) από την Πέρινθο, του Θύμιου Γκογκίδη απο τα Κουφάλια στα Θρακιώτικα, του Κώστα Καραπανιαγιωτίδη, του Στάθη Νικολαϊδη, του +Γιώργου Νικολαϊδη και πολλών άλλων.


   Η επιτυχία της εκδήλωσης είχε σαν συνέπεια να την αντιγράψουν και να την πραγματοποιούν και πολλοί άλλοι Σύλλογοι στην περιοχή μας και όχι μόνο.


   Το σημερινό Δ.Σ. των “Ακριτών” με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο που αποτελείται από παιδιά που μεγάλωσαν δίπλα και μέσα στον Σύλλογο, από το 2020 επανέφερε και πραγματοποιεί με πολύ μεγάλη επιτυχία το “Ποντιακόν Πανοΰρ” στον μεγάλο αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου απέναντι από το Δημαρχείο και τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος.


   Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 και από τις 21:00 το βράδυ στον ίδιο χώρο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου, διοργανώνεται το "37ο Ποντιακόν Πανοϋρ" με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Πέλα Νικολαϊδου, Γιώργο Σιαμλίδη, Παναγιώτη Χωλόπουλο, τον Κώστα Τυρεκίδη στη λύρα, Γιώργο Κωνσταντινίδη στο κλαρίνο κ.α.


Γενική είσοδος 3 ευρώ




Σύσσωμο το Δ.Σ. και τα μέλη της νεολαίας των "Ακριτών" θα είναι εκεί για την δική σας εξυπηρέτηση.


Σας περιμένουμε όλους.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, κάποιες φωτογραφίες από περασμένα πανηγύρια.

1994 κατάμεστη η κεντρική πλατεία (κάτω) Πολυκάστρου.

"Πατρίδα μ΄κι ανασπάλωσε" Ποντιακό Πανούρ 1994
Χορευτικό συγκρότημα από παιδιά Κούρδων Προσφύγων
την εποχή που ήταν σε δράση ο Οτσαλάν και το P.K.K
 του οποίου τη σημαία διακρίνουμε ελαφρώς στο άκρο δεξιά.
(από τότε η Τουρκική μυστική υπηρεσία μας έβαλε στη "Μαύρη Λίστα" ).

Ποντιακόν Πανούρ 2004 όπως φαίνεται και στο πανό
 Το μεγάλο χορευτικό του συλλόγου μας.

Βασίλης Αθανασιάδης

 

 

Επίτιμος Πρόεδρος "Ακριτών" Πολυκάστρου 












Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Και με ήλιο και με ζέστη η αποστολή εξετελέσθη.

 

    Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία όπως πάντα η 113η εθελοντική αιμοδοσία των μελών της Τράπεζας Αίματος των Ἁκριτών" Πολυκάστρου.

    Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, τους γάμους και τα πανηγύρια που λόγω οινοποσίας μειώνουν τους αιμοδότες, αλλά και τη διακοπή ρεύματος λόγω εργασιών ΔΕΔΔΗΕ, δεκάδες μέλη προσήλθαν για να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Μεταξύ αυτών 5 νέα μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών της "Τράπεζας" σε 1251.

   Η Διοικούσα Επιτροπή της Τράπεζας Αίματος ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ και ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ όλα τα μέλη που προσήλθαν για να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ το προσωπικό του τμήματος Αιμοδοσίας του Ν.Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς, τον γιατρό κ. Αθανάσιο Γιακαμόζη,την κυρία Άννα Κωτσαρή και τον κ. Αντώνη Κάλφα για την άψογη συνεργασία τους.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ τις κυρίες που ετοίμασαν και προσέφεραν πίτες και γλυκά για τους αιμοδότες και οι οποίες είναι:

Μαρία Αθανασιάδου, Σοφία Αθανασιάδου, Στέλλα Γαϊτανάκη, Μαρία Γούλα, Αλεξάνδρα Δαούτη, Τασούλα Καρακατσανίδου, Ελένη Κλαψινάκη, Χρυσάνθη Κουμαρνέτου, Σταματία Μπαϊνούζη, Ντίνα Παρπουτσιάδου, Σβετλάνα (Σβέτα) Πόποβα, Γεωργία Τσιτουρούδη, Σουλτάνα Χαρτοματσίδου, καθώς και τους κυρίους: Πέτρο Βαλαβάνη, Χρήστο Γουγουλάκη, Δημήτρη Δανδάκη, Δημήτρη Καρακατσανίδη, Μιχάλη (ΒΕΚ) Κιουρτσίδη, Αριστείδη Μπερμπερίδη, Γιώργο Παναγιωτίδη (Σ-Μ), Στέλιο Παπαδόπουλο, Λουκά Παππά, Θεόδωρο Σαουλίδη, Γιάννη Σιάνα, Φώτη Βασιλειάδη (Fotis Art) και Ηλία Χαρτοματσίδη για όλα όσα πρόσφεραν και συνέβαλαν για την επιτυχία της 113ης Αιμοδοσίας.

  Τέλος ευχαριστεί τις κυρίες: Ντίνα Γκουγκούδη, Αθηνά Π. Κουρτίδου για την πολύτιμη βοήθεια τους καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. των “Ἁκριτών”, Άννα Καραγιαννίδου, Νίνα Καρακασίδου, Λένα Κωνσταντινίδου και τον Δάνη Ασλανίδη για την βοήθεια τους σε όλη τη διάρκεια της αιμοδοσίας.







Τα αιμοδοτήσαντα μέλη είναι:

Αρτζανίδης Βασίλειος, Βαλαβάνη Σταυρούλα, Βαρβούτας Ζήσης, Γκαντίδης Κώστας, Ανθούλα Γκουριγούδη, Γρηγοριάδης Αθανάσιος, Δαμιανίδης Απ. Παύλος, Δεκουτσίδης Δημήτριος, Δουκάογλού Αμαλία, Ιβαντζίκη Ευαγγελία, Ιορδανόπουλος Μάρκος, Ιωαννίδης Σίμος, Καρακασίδης Χρήστος, Καριωτούδη Σταματούλα, Κατούδης Χρήστος, Κιαχίδης Γεώργιος, Κιτσικίδης Κυριάκος, Κοκκινίδης Σταύρος, Μαρτίνη Αναστασἰα, Μπιλιανίδης Βαλέριος, Μπιλιανίδης Μπόρις, Ναλέπα Ιεροσλάβ, Παναγκασίδης Γιάννης, Παπαδόπουλος Λάζαρος, Παπαιωάννου Δημήτριος, Πάπαρη Δέσποινα, Πασχαλίδης Μανώλης, Σαρπεκίδης Γεώργιος, Σουλτανίδης Ιωάννης, Τσακιρίδης Κώστας, Τσαμαντουρίδης Γιάννης, Τσιρόπουλος Σήφης, Τσιτουρίδης Αβραάμ-Κώστας καί Χουρσαλά Μαρία.


ΥΓ1  Για άλλη μιά φορά το ιδρυτικό μέλος Ιωαννίδης Σίμος που αιμοδότησε στην πρώτη αιμοδοσία (Μάρτιος 1990) αιμοδότησε και στην 113η, γερός να είναι.

ΥΓ2  Ο πολυαιμοδότης μας Παπαδόπουλος Λάζαρος αιμοδότησε και πάλι για 84η φορά ευχόμαστε και σε αυτόν γερός να είναι.

ΥΓ3  Τα υπέροχα πιροσκί της κυρίας Σβετλάνα Πόποβα έγιναν ανάρπαστα

ΥΓ4  Το ίδιο και τα πιροσκί της Μικρασιάτισσας κυρίας Χρυσάνθης Κουμαρνέτου (μητέρας του Προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου)


Επόμενη αιμοδοσία των Ἁκριτών" η 114η 

θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.


Για τη Διοικούσα Επιτροπή


Βασίλη Αθανασιάδης 

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Όχι Γιάννη…δεν πειράζει που ήσουν ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΡΜΑ.

 

  Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, στο Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν με πόνο ψυχής τον γνωστό καλλιτέχνη Γιάννη Αποστολίδη - Φλωρινιώτη(1947 - 2023) και νοερά χιλιάδες φίλοι και θαυμαστές του από όλο τον κόσμο.

    Ορφανός από πατέρα σε πολύ μικρή ηλικία ρίχτηκε στον αγώνα της ζωής - επιβίωσης, βοηθώντας με κάθε τρόπο την χήρα μητέρα του, όλη τη δεκαετία 50 - 60. Στην εφηβική του ηλικία άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι (λαϊκό και Ποντιακό).

  Με τον χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών του, πολλά από τα οποία έγραψε ο ίδιος τους στίχους, με το εκκεντρικό ντύσιμό του, με την μεγάλη του καρδιά και την αγάπη του για τους νέους καλλιτέχνες, τους οποίους στήριζε με κάθε τρόπο δεν άργησε να γίνει ευρύτερα γνωστός και να γίνει ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΡΜΑ.

   Το 1979 ο Μάνος Χατζηδάκης, παρουσιάζει στην εκπομπή του στο “Τρίτο Πρόγραμμα” τον Γιάννη Φλωρινιώτη και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την κίνηση του. Σημειώνεται πως την περίοδο εκείνη ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε γίνει γνωστός με το τραγούδι "Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα" στον δίσκο του που κυκλοφόρησε από την Panivar σε στίχους Κώστα Ψυχογιού.

Γιάννης Φλωρινιώτης, Μάνος Χατζηδάκης

     Στα 1989 ο Γιάννης είναι στο απόγειό της καριέρας του. Δεκάδες τραγούδια λαϊκά αλλά και Ποντιακά, ενώ παράλληλα “γυρίζει” και βιντεοταινίες με Ποντιακό θεματολόγιο και τραγούδια που έτσι αυξάνουν την δημοφιλία του στον Ποντιακό κόσμο και όχι μόνο.

    Σεπτέμβριος του 1989, ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων "Οι Ακρίτες” προχωράει με γοργούς ρυθμούς την ανέγερση του “Σπιτιού του Πόντου” (θεμελίωση Φεβρουάριος 1988) και πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις με στόχο την οικονομική ενίσχυση του σωματείου για την ολοκλήρωση του έργου.

   Με πρωτοβουλία των μελών του Δ.Σ. Χρήστου Αδαμίδη και Νίκου Σιάνα γίνεται επαφή με τον Γιάννη Φλωρινιώτη, για την πραγματοποίησή ψυχαγωγικής εκδήλωσης στο τότε αναψυκτήριο “Γαλαξίας” (ιδιοκτησίας των Μήκα - Σταυρόπουλου). Η συμφωνία έγινε η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία (πλήθος κόσμου - αδιαχώρητο) μαγνήτης η παρουσία της μεγάλης φίρμας Γιάννη Φλωρινιώτη, με σημαντικά έσοδα για τον ιερό σκοπό των “Ἁκριτών”.

    Με συνοδεία τον γράφοντα, τότε Πρόεδρο των “Ἁκριτών”, ο Γιάννης επισκέφθηκε το υπό ανέγερση “Σπίτι του Πόντου” και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο των “Ακριτών” με συγκίνηση και είπε  “...για την ψυχή των προγόνων μου και γι αυτό που βλέπω δεν θέλω καμία αμοιβή για την παρουσία μου και θα είμαι μαζί σας εάν με χρειαστείτε μέχρι να τελειώσει αυτό το έργο και εγώ Πόντιος είμαι”. 

    “Βιβλίο καταθέσεων για την ανέγερση του Σπιτιού του Πόντου”
    Σελίδα 30 , αριθμός καταχώρησης 834
    Προσφορά ποσού 70.000 Δρχ     Γιάννης Φλωρινιώτης
    Σεπτέμβριος 1989.

 

   Γιάννη, οι “Ἁκρίτες” Πολυκάστρου σε ευχαριστούν, δεν ξεχνούν την προσφορά σου και σου εύχονται καλό παράδεισο εκεί όπου είχες εξασφαλισμένη τη θέση.



      Βασίλης Αθανασιάδης    

                     
Επίτιμος Πρόεδρος      

“Ακριτών” Πολυκάστρου    

                 




Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Δεν σας ξεχνούμε, σας θυμόμαστε και σας τιμούμε.



   Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων “Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” την Παρασκευή 19η Μαΐου σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στο Πολύκαστρο.

   Ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων “Οι Ακρίτες” πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Παιονίας την Πέμπτη 18 Μαΐου με την ονομασία “Η φλόγα της μνήμης” που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με πορεία από το Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου έως το “Σπίτι του Πόντου” όπου και το μνημείο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 
Μνημείο γενοκτονίας  Ελλήνων του Πόντου
στην είσοδο του "Σπιτιού του Πόντου"

   Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Ποντιακός Σύλλογος Ποντοηράκλειας “Διγενής Ακρίτας” και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου και η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία του Συλλόγου να τραγουδάει το “ Πάρθεν η Ρωμανία” .

   Την Παρασκευή 19 Μαϊου 2023 στο “Σπίτι του Πόντου” πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χορωδιακή εκτέλεση τραγουδιού με θέμα την γενοκτονία από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου που επιμελήθηκε η κ. Χριστίνα Πρασσούδη και δεξίωση.
Ο ΠαπαΜανώλης Λεβαντής κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης 
 
Η επιμνημόσυνη δέηση στην είσοδο του "Σπιτιού του Πόντου"

Κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Παιονίας
κ.  Κώστα Συμεωνίδη

Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου 
τραγουδούν υπό την καθοδήγηση της κ. Χριστίνα Πρασσούδη 
 
   Παράλληλα με τα παραπάνω η “Τράπεζα Αίματος” των “Ακριτών” Πολυκάστρου για 15η χρονιά πραγματοποίησε τη μέρα αυτή έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία των μελών της, στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.
 
Προσφορά ζωής-αίματος, 
Βαϊος Κεχαγιάς, Κώστας Συμεωνίδης(Ποντοηράκλεια),
Ελένη Αθανασιάδου(Αξιούπολη)
 
Χρήστος Ν. Ιωαννίδης 
με την συμπαράσταση του γιου του Γιάννη και μελλοντικού αιμοδότης μας

Παναγιώτης Γ. Παυλίδης(Ξαρχάκος)
Πάντα παρών στις αιμοδοσίες,
ζωντανή ιστορία της  Α.Ε.Π. Πολυκάστρου.

Κάνη Αναστασία (Αξιούπολη,νέο μέλος)

Ευθυμιάδης Παντελής
 
Λένα Κωνσταντινίδη μέλος του Δ.Σ. των "Ἁκριτών" 
γραμματειακή στήριξη της Τράπεζας Αίματος
και αιμοδότης η ίδια

   Παρά το εργάσιμο της ημέρας, προσήλθε ικανός αριθμός εθελοντών αιμοδοτών, μεταξύ των οποίων 4 καινούργια μέλη που ανέβασαν των αριθμό των μελών της Τράπεζας σε 1246.

  Παρών και αιμοδότης όπως κάθε χρόνο ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κώστας Σιωνίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυκάστρου κ.Γιάννης Κατραμάδας(νέο μέλος).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σύλλογος μας συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) στη Θεσσαλονίκη.

Σύνθημα μας:
 “ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ, ΘΥΜΑΜΑΙ, ΤΙΜΩ"
ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ


Βασίλης Αθανασιάδης

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

19η Μαϊου. Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 19 Μαΐου 1919 -19 Μαΐου 2023. 104 χρόνια από την έναρξη της 2ης φάσης της γενοκτονίας τους Ελληνισμού του Πόντου που ξεκινά με την αποβίβαση του "Ειρηνοποιού" Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό (Σαμψούντα).

 

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. 

Πλήρωσαν με τη ζωή τους  γιατί ήταν Έλληνες Χριστιανοί.


   Λίγες σταγόνες αίματος για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, ελάχιστη προσφορά από μέρους μας

στη μνήμη τους ,ένα κερί για τους χιλιάδες άταφους νεκρούς του Πόντου.

    15η έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία της “τράπεζας αίματος” των “Ακριτών” Πολυκάστρου

την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 , από τις 10:00 έως 12:00, στο “Σπίτι του Πόντου” στο Πολύκαστρο.

 

 
Χρέος όλων όσων μπορούν τη συγκεκριμένη μέρα να "ανάψουν ένα κερί" δίνοντας αίμα στη μνήμη των 353.00 αδικοχαμένων αδελφών μας.
 
Βασίλης Αθανασιάδης
 


Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Αυγοτσούγκρισμα “Ακριτών” - 36 Χρόνια

    Ήταν Ιανουάριος του 1987 όταν ξεκινούσε η 3η δεκαετία ζωής και δράσης του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων οι “Ακρίτες”.

   Στη νεοεκλεγείσα Διοίκηση του Συλλόγου (19 Ιανουαρίου 1987), κοντά στα παλαιά μέλη Βασίλης Αθανασιάδης (πρόεδρος), + Χρήστος Αδαμίδης (αντιπρόεδρος), προσετέθησαν για πρώτη φορά τρία νέα δυναμικά μέλη στη Διοίκηση, αυτά ήταν ο Γιάννης Αλτιπαρμακίδης (γραμματέας), + Ηρακλής Αποστολίδης (ταμίας) και Νίκος Σιάννας (υπεύθυνος καλλιτεχνικού).

   Η χρονιά αυτή, είναι η απαρχή νέας δυναμικής πορείας του Συλλόγου με νέες εκδηλώσεις που έγιναν θεσμός και αγαπήθηκαν - στηρίχθηκαν από όλα τα μέλη και τους πάρα πολλούς φίλους των “Ακριτών” και πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα.

   Τον Απρίλη του 1987 πραγματοποιήθηκε το “1 Πασχαλινό Αυγοτσούγκρισμα” το οποίο συμπλήρωσε φέτος 36 χρόνια, το δώρο του νικητή ήταν πάντα προσφορά του καταστήματος του ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου κ. Γιώργου Ι. Αλτιπαρμακίδη.

   Την ίδια χρονιά και τον μήνα Ιούνιο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία Πολυκάστρου το “ 1 Ποντιακόν Πανούρ” και τον Σεπτέμβριο 1987 διοργανώθηκαν οι πρώτες “Εκδηλώσεις Μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων”.

Μέλη του Δ.Σ. των “Ακριτών” και μέλη του καλλιτεχνικού στην κεντρική πλατεία Πολυκάστρου μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2023.

   Η σημερινή Διοίκηση των “Ἁκριτών”, όλα νέα παιδιά, που μεγάλωσαν μέσα στο Σύλλογο, μετέχοντας σε όλα τα τμήματα του Συλλόγου, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις με το ίδιο μεράκι και πολύ δουλειά και είναι άξιοι συγχαρητηρίων
 
Ο αύλειος χώρος του Συλλόγου έπειτα από τον καθαρισμό από τα μέλη του Δ.Σ. και τη Νεολαία του Συλλόγου. Έτσι το Σάββατο θα είναι όλα έτοιμα για την εκδήλωση που την περιμένει και θα προσέλθει μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του Συλλόγου.


    Σάββατο 6 Μαϊου 2023, στον αύλειο χώρο του “Σπιτιού Του Πόντου” στις 9 το βράδυ.


Θα είμαστε ακόμη μια φορά όλοι εκεί.



Βασίλης Αθανασιάδης

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Τα γενέθλιά μας.

Κλείσαμε τα 57 ...και συνεχίζουμε




57 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Λες και ήταν χθες.... κι όμως συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από τότε, ήταν Κυριακή 27 Μαρτίου 1966 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες»  και εξελέγη η πρώτη Διοίκηση του.


Τα μέλη της ήταν:


+Αδαμίδης Χρήστος (1928 - 2004)

+Αθανασιάδης Ν. Ιωάννης (1942 – 2011)

Αλτιπαρμακίδης Νικόλαος

+Δαμιανίδης Κώστας (1934 – 1993)

+Ξυμιτίδης Μιχάλης (1930 – 2012)

Τριανταφυλλίδης Ιωάννης

+ Χρηστίδης Σάββας (1897 – 1979)



    Πρώτο καταστατικό του Συλλόγου (χειρόγραφο) συνταχθέν από τον αείμνηστο
Σάββα Χρηστίδη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μέλος της πρώτης διοίκησης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος της κοινότητος Πολυκάστρου και πρόεδρος αυτής κατά το διάστημα 26/12/1927 – 05/03/1928


Ιδρυτικά μέλη 61 (Σήμερα ζουν μόνο 10 από αυτούς):


+Αδαμίδης Χρήστος,+ Αδαμίδου Γαρυφαλιά, +Αδαμόπουλος Χρήστος, Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Ευστάθιος, +Αθανασιάδης Ν. Ιωάννης, +Αθανασιάδου Αφροδίτη, Αλτιπαρμακίδης Γεώργιος, Αλτιπαρμακίδης Νικόλαος, +Αλτιπαρμακίδης Ιωάννης, +Αλτιπαρμακίδης Φίλιππος, Αλτιπαρμακίδου Ελευθερία, Ανδρεάδης Βασίλειος, +Ασλανίδης Λάζαρος, +Ασλανίδης Νικόλαος, +Βασιλειάδης Βλάσιος, +Βασιλειάδης Ιωάννης, Βασιλειάδου Ιφιγένεια, +Γεωργιάδης Γεώργιος, +Δαμιανίδης Απόστολος, +Δαμιανίδης Ιωάννης, +Δαμιανίδης Κώστας, +Δμαιανίδης Παύλος, Δαμιανίδου Αναστασία, Δαμιανίδου Λαμπρινή, Ευγενίδης Αφεντούλης, +Ευκαρπίδης Πολυχρόνης, +Ιωαννίδης Νικόλαος, +Καλαϊτζίδης Θεόδωρος, +Καλαϊτζίδης Κώστας, +Καλαϊτζίδου Μηνοδώρα, +Καλογερίδης Παρασκευάς, +Καλπακίδης Ιωάννης, +Καρακουλίδης Σάββας, +Καρδόπουλος Δημήτριος, +Καρδόπουλος Ευστάθιος, +Καρδόπουλος Σάββας, +Καρδοπούλου Άννα, +Κιουρτσίδης Ιωάννης, +Κοντόπουλος Αλέξανδρος, +Κοντόπουλος Βασίλειος, +Κρουκλίδης Γρηγόριος,+Κρουκλίδης Θεόδωρος, +Κρουκλίδης Νικόλαος, +Μαυροφρύδης Κώστας, +Μαυροφρύδης Χ. Χαράλαμπος, +Μερεσίδης Αλέξανδρος, +Μερκενίδης Κώστας, +Ξυμιτίδης Μιχαήλ, +Παπαδόπουλος Κώστας, +Σαμπλίδης Δημήτριος, +Σαχπαζίδης Χαράλαμπος, +Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος, +Σπυρίδης Δημήτριος, +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος, +Τζαμαλίδης Λάζαρος, +Τοπαλίδης Ευστάθιος, +Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, +Χατζηξενιτίδης Αλέξανδρος, +Χρηστίδης Σάββας.



Το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου (1966)
Όρθιοι από αριστερά: +Τοπαλίδης Ευστάθιος, Καραγιαννίδου-Τζουμάνη Μυροφόρα, Κεσκινίδης Συμεών, Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα Ειρήνη, +Αδαμίδης Χρήστος.

Καθήμενοι από αριστερά: Καραγιώργης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος),
+Καρδόπουλος Σάββας, +Κρουκλίδης Νικόλαος(Κόλιας) Λυράρης.


Διατελέσαντες πρόεδροι του Συλλόγου:



27/03/1966 – 12/08/1972 +Αδαμίδης Χρήστος


13/08/1972 – 23/03/1974 +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος

24/03/1974 – 05/12/1982 +Αδαμίδης Χρήστος

06/12/1982 – 26/01/1997 Αθανασιάδης Βασίλειος

27/01/1997 – 21/01/2001 Σιάνας Νικόλαος

22/01/2001 - 01/2013 Παπαδόπουλος Ιωάννης

2013 - 2019 Παυλίδης Λάζαρος

2019 - έως σήμερα Παπαδόπουλος Δημήτριος


    Επί 57 συνεχή χρόνια ο Σύλλογος με την εκάστοτε Διοίκηση του και μεγάλη συμμετοχή των Μελών του, εργάστηκε με σεβασμό στις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού και προσέφερε τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στο τόπο μας.

   Με τμήματα εκμάθησης χορών, οργάνων, βιβλιοθήκης, θεατρικού, χορωδίας, νεολαίας, γυναικών και της "Τράπεζας Αίματος" που σήμερα αριθμεί 1242 μέλη εθελοντές αιμοδότες και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.


   Ο Σύλλογος από το 6 Δεκεμβρίου 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητη στέγη, Εθνικής Αμύνης 37 στο Πολύκαστρο, στο "Σπίτι του Πόντου".
 
Και το έργο συνεχίζεται...η πολυμελής παρουσία των "Ακριτών" μετά την παρέλαση της 25 Μαρτίου 2023 μπροστά στο Ηρωον,κεντρική πλατεία Πολυκάστρου.

   Η περιληπτική αυτή αναφορά στην ιστορία του Συλλόγου των «Ακριτών» Πολυκάστρου, ας είναι ένα κερί στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών και μελών της Διοίκησης με αφορμή τη συμπλήρωση των 57 χρόνων από το ξεκίνημα του Συλλόγου μας.




Αθανασιάδης Βασίλειος


Επίτιμος πρόεδρος των Ακριτών