Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΤΕΜΕΤΕΡ ΑΣ ΣΗ ΡΟΥΣΙΑΝ 4

 Οι Κρουκλάντ - Κρουκλιδαίοι 2

 

Άνοιξη 1930

   Μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου, στο χωριό Ρεσέτνικο, περιοχής Μπελαρέτσινσκι, Κουμπάν στη Νότια Ρωσία, εκεί όπου ζούσαν χιλιάδες Έλληνες, Ποντιακής καταγωγής που είχαν μετακινηθεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.

   Η διδασκαλία των μαθημάτων γινόταν στην Ποντιακή διάλεκτο με αλφάβητο είκοσι(20) γραμμάτων με δεδομένο την κατάργηση των δίψηφων γραμμάτων( Ξ, Ψ, καθώς και των Η και Ω), η γραφή του Ξ ήταν ΚΣ, του Ψ ήταν ΠΣ, το μοναδικό Ι για όλες τις χρήσεις, το Υ ως ΟΥ.

   Διακρίνονται παιδιά των αδελφών Θεόδωρου Κρουκλίδη, Σάββα Κρουκλίδη, Γιάννη Κρουκλίδη, Ευθύμη Κρουκλίδη και Σιδηρόπουλου Γιάννη, τα οποία εγκαταστάθηκαν το 1932 στο Πολύκαστρο, του νομού Κιλκίς.

Στη φωτό:

Νο1 ο Νίκος Θ. Κρουκλίδης(Κόλιας), δεξιοτέχνης της λύρας και επι έτη λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες” , του οποίου ήταν και ιδρυτικό μέλος.

Νο 2 Γρηγόρης Θ. Κρουκλίδης (Χρύσας) , ανάπηρος πολέμου 1940.

Νο 3 Αγάπη Θ. Κρουκλίδου - Μουρουσιάδου

Νο 4 Λίτα Θ. Κρουκλίδου - Καραγιώργη

Νο 5 Κυριακή Ι. Κρουκλίδου - Παπαδοπούλου

Νο 6 Σοφία Θ. Κρουκλίδου - Αβραμίδου

Νο 7 Η δασκάλα Κα Χρυσούλα

Νο 8 Αντρέας Σ. Κρουκλίδη.


  Ένας κύκλος 50 χρόνων από τον Πόντο στη Ρωσία (Κουμπάν) και απο εκεί στην Ελλάδα, στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς, όπου αποκαταστάθηκαν ώς γεωργοί με χωράφια (1934) στην αποξηρανθείσα λίμνη Αρτζάν, η στέγαση(κατοικίες) ήταν καθαρά προσωπική υπόθεση χωρίς καμία κρατική βοήθεια και μόνον με την ενότητα και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους.

Βασίλης Αθανασιαάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου