Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ένας φίλος… απ τα παλιά… Κώστας Καραπαναγιωτίδης



   Ήταν άνοιξη του 1980, όταν γνωριστήκαμε με τον υπέροχο άνθρωπο και εκλεκτό καλλιτέχνη, υπηρέτη της Ποντιακής μουσικής παράδοσης αλλά και του Ποντιακού θεάτρου, νεαρό παλληκαράκι, μέλος του θεατρικού τμήματος του “Φάρου Ποντίων” Θεσσαλονίκης τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη.

   Θεατρική παράσταση στο Πολύκαστρο, σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στον κινηματογράφο “Ανατόλια” των Αφών Μπάρμπα, με το έργο του μέγιστου - αλησμόνητου Στάθη Ευσταθιάδη (1930 - 2012) “Ο Φίλππον”, συγκλονιστική ερμηνεία από όλους του καλλιτέχνες και έντονη συγκίνηση. Μεταξύ των καλλιτεχνών - μελών του θεατρικού τμήματος του “Φάρου” ο νεαρός τότε Κώστας Καραπαναγιωτίδης με τον οποίο έκτοτε και για πάρα πολλά χρόνια είχαμε μια θαυμάσια συνεργασία.

   Σε όλες τις εκδηλώσεις των “Ακριτων” Πολυκάστρου, Πρωτοχρονιάτικος χορός(κοπή βασιλόπιτας), Πασχαλινό αυγοτσούγκρισμα, Ποντιακόν Πανούρ, Γιορτή Τρίτης Ηλικίας, Εσπερίδα Αιμοδοτών, ο Κώστας ήταν παρών, αρκεί να μην είχε δεσμεύσεις - υποχρεώσεις με άλλους φορείς.

  Τα τραγούδια του “΄Ηλεμ ασήν ανατολήν”, “40 μήλα κόκκινα” και τόσα άλλα γέμιζαν την πίστα κάθε φορά που ξεκινούσε το πρόγραμμά του.

   Με ιδιαίτερη χαρά μετείχε στις εκδηλώσεις μας και παντού μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τις δραστηριότητες και το έργο των “Ἁκριτών” και ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις.

   Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίοδο 1988-1992 , θεμελίωση ολοκλήρωση και εγκαίνια του “Σπιτιού του Πόντου”, ο Κώστας μου έλεγε “ Πρόεδρε.. ατώρα που ετελέθεν τ΄οσπίτ έρθεν η ώρα να πλερούμε κι εγώ;;;” και εγώ του απαντούσα “..΄αν επέμναν παράδες κάτ΄θα δίγωμε εσέν πα”.

   Κώστα σε αγαπήσαμε και μας αγάπησες, να είσαι πάντα γερός και να συνεχίζεις το έργο σου.

   Σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, ο Κώστας θα είναι εδώ, στο Πολύκαστρο, στο 36ο “Ποντιακόν Πανούρ”, μαζί με ένα μεγάλο αριθμό νέων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και ο εγγονός του αλησμόνητου Γιώργου Ιακωβίδη από το Χέρσο με το κλαρίνο του για να μας διασκεδάσουν και τα μέλη του Δ.Σ. των “Ἁκριτών” και της νεολαίας του συλλόγου για να μας εξυπηρετήσουν.

Θα είμαστε όλοι εκεί.
 
 
 * Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης γεννήθηκε το 1955 στο Κλείτος Κοζάνης.
Έγγαμος με την Ελένη Φιλιππίδου. Έχει ένα γιό τον Θοδωρή.
Σπούδασε φοροτεχνικός και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού ενώ ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παραδοσιακή δημοτική μουσική.
Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός.

Διαβάστε περισσότερα: https://karapanagiotidis.webnode.gr/bio/

https://karapanagiotidis.webnode.gr/bio/


Βασίλης Αθανασιάδης

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ατζαπά μερ’ ευρίουμες; Άραγε πού βρισκόμαστε;

 

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέας Ορεστιάδας 

   Καλοκαίρι του 1971 τέλος Ιουλίου, ακριβώς πριν 51 χρόνια, νεαρός εγώ “Βοηθός Σταθμάρχη” εργάζομαι εκεί ψηλά - ψηλά στα σύνορά μας, στο βορειοανατολικό άκρο της πατρίδας μας, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέας Ορεστιάδος (Κούμ Τσιφλίκ η παλιά ονομασία).

   Η όμορφη ακριτική πόλη μας μόλις συμπλήρωνε τα 48 της χρόνια αφού ιδρύθηκε το 1923 και κατοικήθηκε από Θράκες - πρόσφυγες που κατάγονταν από το προάστιο της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ το ΚΑΡΑΓΑΤΣ και την ευρύτερη περιοχή.

   Στο ΚΑΡΑΓΑΤΣ ήταν ο πανέμορφος Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αδριανούπολης (EDIRNE), που βρισκόταν Δυτικά του ποταμού Έβρου.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αδριανούπολης στο Καραγάτς (σήμερα μουσέιο).

  Από το 1872 που λειτούργησε η σιδηροδρομική γραμμή Αδριανούπολης - Αλεξανδρούπολης (Δεδέαγατς) και για πάνω από 100 χρόνια ακολουθούσε την διαδρομή από Βορρά προς Νότο παράλληλα και Δυτικά του ποταμού Έβρου, και παρά τις αλλαγές και τις χαράξεις των συνόρων η διαδρομή παρέμενε η ίδια για πάνω από έναν αιώνα.

  Κυριακή πρωί, τελευταία Κυριακή του Ιουλίου το 1971 στις 10:30 διασταύρωση Τουρκικών (TCDD - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) αμαξοστοιχιών στη Νέα Ορεστιάδα, η μία ταχεία επιβατική με μετανάστες εργάτες(Gastarbeiter) από Κωνσταντινούπολη για Γερμανία,  κατάμεστη εργατών που επιστρέφουν στη Γερμανἰα,  έχει έρθει νωρίτερα και περιμένει την άλλη αμαξοστοιχία από Αδριανούπολη για Κωνσταντινούπολη (καθημερινή κυκλοφορία). 

   Στο κρηπίδωμα ενώ περιμένω τη δεύτερη αμαξοστοιχία για να δώσω σήμα διέλευσης, στο παράθυρο ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου, ακούω την συζήτηση δύο Τούρκων(;) επιβατών μεταναστών

- Ατσαπά μερ΄ευρίουμες; (Άραγε πού βρισκόμαστε;).

 Αυτόματα ήρθαν στο μυαλό μου τα Ποντιακά που μάθαινα-εξασκούσα τα καλοκαίρια όταν μαζί με την γιαγιά μου επισκεπτόμασταν την θεία Κλεονίκη (αδερφή της μητέρας μου) στην Ευκαρπία Κιλκίς (Γραμμάτινα) οπου εκεί τα μιλούσαν όλοι. Σηκώνω το βλέμμα μου προς αυτούς και τους λέω:  

- Σην Ελλάδαν, σο Γιουνανιστάν ευρίουστουν!
Κόκκαλο οι ταξιδιώτες αλληλοκοιτάζονται απορημένοι και λέει ο ένας : 

- Ατός ενόησεν την καλατσείαν μουν! 

Και αμέσως μετά έκπληκτοι με ρωτούν: 

- Σέφ, εσύ από μάς είσαι;; Αδά πώς ευρέθες;;
Και τους απαντώ:  

- Εσείς ήστουν απ΄ εμάς! Ρωμαίοι!


   Ενώ αναχωρούσε η αμαξοστοιχία τους συνεχίζοντας το ταξίδι για Γερμανία μέχρι την πρώτη στροφή προς Νέα Βύσσα, είχαν το βλέμμα τους στραμμένο προς εμένα και χαιρετούσαν.

   Ήταν η πρώτη γνωριμία μου με τους εξισλαμισμένους αδερφούς μας Ποντίους που παρέμειναν στα Πάτρια εδάφη, στον Αλησμόνητο Πόντο, αργότερα είχα την τύχη να γνωρίσω περισσότερους από κοντά σε ταξίδι μου στην Πατρίδα τον Αύγουστο του 2001 με το Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Ὀι Ακρίτες".
Ήταν η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πριν από 51 χρόνια εκεί ψηλά στα σύνορά μας.



Βασίλης Αθανασιάδης




Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ποντιακόν Πανοΰρ "Ἁκριτών” Πολυκάστρου

35 χρόνια
Η αρχή μιας μεγάλης εκδήλωσης ανοιχτού χώρου που έγινε θεσμός.


   Ήταν αρχές καλοκαιριού, Ιούνιος του 1987 όταν για πρώτη φορά και στα πλαίσια των “Πολυκαστρινών” προτάθηκε από το Δ.Σ. των "Ακριτών" και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου το “Ποντιακόν Πανοΰρ”.


   Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πρόταση του τότε νέου μέλους του Δ.Σ. των “Ακριτών” κ. Νίκου Σιάνα που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ.:

Πρόεδρος             Βασίλης Αθανασιάδης

Αντιπρόεδρος   + Χρήστος Αδαμίδης

Γραμματέας       Γιάννης Αλτιπαρμακίδης

Ταμίας              + Ηρακλής Αποστολίδης

   Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική (κάτω) πλατεία Πολυκάστρου και σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, με φροντίδα και επιμέλεια των “Ακριτών” Πολυκάστρου που άφησε άριστες εντυπώσεις.

   Έκτοτε επαναλαμβάνεται ανελλιπώς επί 35 χρόνια και το φετινό “Ποντιακόν Πανοΰρ” είναι το 36ο.

   Απο την εκδήλωση αυτή στα 35 χρόνια πέρασαν δεκάδες καλλιτέχνες που υπηρέτησαν και υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική, τη μουσική που μοσχοβολάει Ελλάδα, αλησμόνητες θα μείνουν οι παρουσίες του +Γιώργου Ιακωβίδη με το κλαρίνο του που σήμερα συνεχίζουν τα 2 εγγόνια του (που φέρουν το όνομά του), να μας ψυχαγωγούν αυτά πλέον με κλαρίνο και των παιδιών του απο το Χέρσο, του Χρήστου Γιαννόπουλου (με την γκάιντα του) από την Πέρινθο, του Θύμιου Γκογκίδη στα Θρακιώτικα, του Κώστα Καραπανιαγιωτίδη, του Στάθη Νικολαϊδη, του +Γιώργου Νικολαϊδη και πολλών άλλων.

   Η επιτυχία της εκδήλωσης είχε σαν συνέπεια να την αντιγράψουν και να την πραγματοποιούν και πολλοί άλλοι Σύλλογοι στην περιοχή μας και όχι μόνο.

   Το σημερινό Δ.Σ. των “Ακριτών” με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο που αποτελείται από παιδιά που μεγάλωσαν δίπλα και μέσα στον Σύλλογο, από το 2020 επανέφερε και πραγματοποιεί με πολύ μεγάλη επιτυχία το “Ποντιακόν Πανοΰρ” στον μεγάλο αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου απέναντι από το Δημαρχείο και τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος.

   Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 και απο τις 21:00 το βράδυ στον ίδιο χώρο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου, διοργανώνεται το "36ο Ποντιακόν Πανοϋρ" με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, τον Φάνη Κουρουκλίδη, τον Φόρη Απατσίδη, τον Τάσο Ευτυχιάδη και τον Γιώργο Ν. Ιακωβίδη στο Κλαρίνο.



Γενική είσοδος 3 ευρώ



Σύσσωμο το Δ.Σ. και μέλη της νεολαίας των "Ακριτών"

θα είναι εκεί για την δική σας εξυπηρέτηση.


Σας περιμένουμε όλους.






Βασίλης Αθανασιάδης








Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

19η Μαϊου. Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


19 Μαΐου 1919 -19 Μαΐου 2022. 103 χρόνια από την έναρξη της 2ης φάσης της γενοκτονίας τους Ελληνισμού του Πόντου που ξεκινά με την αποβίβαση του "Ειρηνοποιού" Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό (Σαμψούντα).

 

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. 

Πλήρωσαν με τη ζωή τους  γιατί ήταν Έλληνες Χριστιανοί.


   Λίγες σταγόνες αίματος για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, ελάχιστη προσφορά από μέρους μας

στη μνήμη τους ,ένα κερί για τους χιλιάδες άταφους νεκρούς του Πόντου.

    14η έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία της “τράπεζας αίματος” των “Ακριτών” Πολυκάστρου

την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 , από τις 09:30 έως 12:00, στο “Σπίτι του Πόντου” στο Πολύκαστρο.


 
Χρέος όλων όσων μπορούν τη συγκεκριμένη μέρα να "ανάψουν ένα κερί" δίνοντας αίμα στη μνήμη των 353.00 αδικοχαμένων αδελφών μας.
 
Βασίλης Αθανασιάδης
 

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Πασχαλινό Αυγοτσούγκρισμα “Ακριτών” - 35 Χρόνια

 

    Ήταν Ιανουάριος του 1987 όταν ξεκινούσε η 3η δεκαετία ζωής και δράσης του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων οι “Ακρίτες”.

   Στη νεοεκλεγείσα Διοίκηση του Συλλόγου (19 Ιανουαρίου 1987), κοντά στα παλαιά μέλη Βασίλης Αθανασιάδης (πρόεδρος), + Χρήστος Αδαμίδης (αντιπρόεδρος), προσετέθησαν για πρώτη φορά τρία νέα δυναμικά μέλη στη Διοίκηση, αυτά ήταν ο Γιάννης Αλτιπαρμακίδης (γραμματέας), + Ηρακλής Αποστολίδης (ταμίας) και Νίκος Σιάννας (υπεύθυνος καλλιτεχνικού).

   Η χρονιά αυτή, είναι απαρχή νέας δυναμικής πορείας του Συλλόγου με νέες εκδηλώσεις που έγιναν θεσμός και αγαπήθηκαν - στηρίχθηκαν από όλα τα μέλη και τους πάρα πολλούς φίλους των “Ακριτών” και πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα.

   Τον Απρίλη του 1987 πραγματοποιήθηκε το “1ο Πασχαλινό Αυγοτσούγκρισμα” το οποίο συμπλήρωσε φέτος 35 χρόνια, το δώρο του νικητή ήταν πάντα προσφορά του καταστήματος του ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Γιώργου Ι. Αλτιπαρμακίδη.

   Την ίδια χρονιά και τον μήνα Ιούνιο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία Πολυκάστρου το “ 1ο Ποντιακόν Πανούρ” και τον Σεπτέμβριο 1987 διοργανώθηκαν οι πρώτες “Εκδηλώσεις Μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων”.


Μέλη του Δ.Σ. των “Ακριτών” και μέλη του χορευτικού στην κεντρική πλατεία Πολυκάστρου μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2022.

   Η σημερινή Διοίκηση των “Ἁκριτών”, όλα νέα παιδιά, που μεγάλωσαν μέσα στο Σύλλογο, μετέχοντας σε όλα τα τμήματα του Συλλόγου, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις με το ίδιο μεράκι και πολύ δουλειά και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

    Το Σάββατο 14 Μαϊου 2022, στον αύλειο χώρο του “Σπιτιού Του Πόντου” στις 21:00 διοργανώνεται το “Αυγοτσούγκρισμα 2022” .



Και θα είμαστε ακόμη μια φορά όλοι εκεί.





Βασίλης Αθανασιάδης

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Σαν σήμερα... ήταν και τότε Κυριακή, 27 Μαρτίου 1966



56 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

          Λες και ήταν χθες.... κι όμως συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από τότε, 
ήταν  Κυριακή 27 Μαρτίου 1966 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες»  
και εξελέγη η πρώτη διοίκηση του.


Τα μέλη της ήταν:

+Αδαμίδης             Χρήστος (1928 - 2004)
+Αθανασιάδης Ν.  Ιωάννης (1942 – 2011)
 Αλτιπαρμακίδης   Νικόλαος
+Δαμιανίδης           Κώστας (1934 – 1993)
+Ξυμιτίδης              Μιχάλης (1930 – 2002)
 Τριανταφυλλίδης  Ιωάννης
+ Χρηστίδης            Σάββας (1897 – 1979)

 

Πρώτο καταστατικό του συλλόγου (χειρόγραφο) συνταχθέν από τον αείμνηστο
Σάββα Χρηστίδη, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μέλος της πρώτης διοίκησης,
ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος της κοινότητος Πολυκάστρου και πρόεδρος αυτής κατά το διάστημα 26/12/1927 – 05/03/1928

Ιδρυτικά μέλη 61 (Σήμερα ζουν μόνο 10 από αυτούς):

+Αδαμίδης Χρήστος,+ Αδαμίδου Γαρυφαλιά, +Αδαμόπουλος Χρήστος, Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Ευστάθιος, +Αθανασιάδης Ν. Ιωάννης, +Αθανασιάδου Αφροδίτη, Αλτιπαρμακίδης Γεώργιος, Αλτιπαρμακίδης Νικόλαος, +Αλτιπαρμακίδης Ιωάννης, +Αλτιπαρμακίδης Φίλιππος, Αλτιπαρμακίδου Ελευθερία, Ανδρεάδης Βασίλειος, +Ασλανίδης Λάζαρος, +Ασλανίδης Νικόλαος, +Βασιλειάδης Βλάσιος, +Βασιλειάδης Ιωάννης, Βασιλειάδου Ιφιγένεια, +Γεωργιάδης Γεώργιος, +Δαμιανίδης Απόστολος, +Δαμιανίδης Ιωάννης, +Δαμιανίδης Κώστας, +Δμαιανίδης Παύλος, Δαμιανίδου Αναστασία, Δαμιανίδου Λαμπρινή, Ευγενίδης Αφεντούλης, +Ευκαρπίδης Πολυχρόνης, +Ιωαννίδης Νικόλαος, +Καλαϊτζίδης Θεόδωρος, +Καλαϊτζίδης Κώστας, +Καλαϊτζίδου Μηνοδώρα, +Καλογερίδης Παρασκευάς, +Καλπακίδης Ιωάννης, +Καρακουλίδης Σάββας, +Καρδόπουλος Δημήτριος, +Καρδόπουλος Ευστάθιος, Καρδόπουλος Σάββας, +Καρδοπούλου Άννα, +Κιουρτσίδης Ιωάννης, +Κοντόπουλος Αλέξανδρος, +Κοντόπουλος Βασίλειος, +Κρουκλίδης Γρηγόριος,+Κρουκλίδης Θεόδωρος, +Κρουκλίδης Νικόλαος, +Μαυροφρύδης Κώστας, +Μαυροφρύδης Χ. Χαράλαμπος, +Μερεσίδης Αλέξανδρος, +Μερκενίδης Κώστας, +Ξυμιτίδης Μιχαήλ, +Παπαδόπουλος Κώστας, +Σαμπλίδης Δημήτριος, +Σαχπαζίδης Χαράλαμπος, +Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος, +Σπυρίδης Δημήτριος, +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος, +Τζαμαλίδης Λάζαρος, +Τοπαλίδης Ευστάθιος, +Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, +Χατζηξενιτίδης Αλέξανδρος, +Χρηστίδης Σάββας.


Το πρώτο χορευτικό του Συλλόγου (1966)

Όρθιοι από αριστερά:     +Τοπαλίδης Ευστάθιος, Καραγιαννίδου-Τζουμάνη Μυροφόρα, Κεσκινίδης Συμεών, Χαρτοματσίδου-Σκαλιστήρα Ειρήνη, +Αδαμίδης Χρήστος.
Καθήμενοι από αριστερά:   Καραγιώργης Παναγιώτης (χοροδιδάσκαλος),
Καρδόπουλος Σάββας, +Κρουκλίδης Νικόλαος(Κόλιας) Λυράρης.

Διατελέσαντες πρόεδροι του Συλλόγου:
 
27/03/1966 – 12/08/1972  +Αδαμίδης Χρήστος
13/08/1972 – 23/03/1974  +Τζαμαλίδης Αλέξανδρος
24/03/1974 – 05/12/1982  +Αδαμίδης Χρήστος
06/12/1982 – 26/01/1997    Αθανασιάδης Βασίλειος
27/01/1997 – 21/01/2001    Σιάνας Νικόλαος
22/01/2001 -       01/2013    Παπαδόπουλος Ιωάννης
          2013 -            2019    Παυλίδης Λάζαρος
2019 - έως σήμερα              Παπαδόπουλος Δημήτριος


      Επί 56 συνεχή χρόνια ο Σύλλογος με την εκάστοτε Διοίκηση του και μεγάλη συμμετοχή των Μελών του, εργάστηκε με σεβασμό στην παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού και προσέφερε τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στο τόπο μας. 
    Με τμήματα εκμάθησης χορών, οργάνων, βιβλιοθήκης, θεατρικού, χορωδίας, νεολαίας, γυναικών και της "Τράπεζας Αίματος" που σήμερα αριθμεί 1221 μέλη εθελοντές αιμοδότες και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

    Ο Σύλλογος από το 6 Δεκεμβρίου 1992 στεγάζεται σε ιδιόκτητη στέγη, Εθνικής Αμύνης 37 στο Πολύκαστρο, το "Σπίτι του Πόντου".

    Η περιληπτική αυτή αναφορά στην ιστορία του Συλλόγου των «Ακριτών» Πολυκάστρου, ας είναι ένα κερί στη μνήμη των θανόντων ιδρυτικών μελών και μελών της Διοίκησης με αφορμή τη συμπλήρωση των 56 χρόνων από το ξεκίνημα του Συλλόγου μας.



Αθανασιάδης Βασίλειος       

Επίτιμος πρόεδρος των Ακριτών

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Η βιβλιοθήκη των “Ακριτών”.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1978, εξελέγη νέα Διοίκηση στο Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες” για διετή θητεία, 1979-1980.
   Στη νέα Διοίκηση μαζί με τους παλαιούς +Χρήστο Αδαμίδη (πρόεδρος) και + Γιάννη Καραγιαννίδη (ταμίας) εξελέγησαν για πρώτη φορά τρία νέα μέλη η κυρία Έλενα Λούση (αντιπρόεδρος), Βασίλης Αθανασιάδης (γραμματέας) και + Στέφανος Αμβροσίδης (Μικρό Δάσος) (μέλος).
  Τα τρία νέα μέλη μαζί με τους παλαιούς δημιούργησαν ένα δυναμικό σύνολο με αρμονική συνεργασία και πολύ διάθεση για δουλειά.
  Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την διατήρηση των Ποντιακών παραδόσεων αποφασίστηκε η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, την ευθύνη ανέλαβε ο τότε γραμματέας του Συλλόγου.
  Για την κίνηση αυτή ενημερώθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, με προσωπική επαφή αλλα και με σχετική καταχώρηση-γνωστοποίηση στη μοναδική σε κυκλοφορία, τότε εφημερίδα του νομού μας, ”Μαχητής του Κιλκίς” του αείμνηστου Σταύρου Ορφανίδη του οποίου η βοήθεια ήταν πολύτιμη.
  Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση, του πρώτους τρεις μήνες συγκεντρώθηκαν πάνω από 350 βιβλία, όλα από προσφορές μελών και φίλων. Το πρώτο βιβλίο “ Γη του Πόντου” του Δημήτρη Ψαθά (Α’ ‘έκδοση), ήταν προσφορά του αλησμόνητου πατέρα μας Νίκου Ι. Αθανασιάδη(1909 - 1993), με την ιδιόχειρη αφιέρωση του με ημερομηνία 12 Μαρτίου 1979 (σαν σήμερα).


 

 Γραφή, ορθογραφία και καλλιγραφία όπως τη διδάσκονταν οι Έλληνες της Ρωσίας την 2η δεκαετία του 20ου αιώνα. Τα γράμματα του πατέρα μου πριν από 43 χρόνια!

  Το δεύτερο βιβλίο, από τους πρώτους εκτός Πολυκάστρου που ανταποκρίθηκαν ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του “Μαχητή“ προσφέροντας τη “Συλλογή Ποντιακών ανεκδότων¨ (έκδοση 1976), καθώς και από την Αθήνα ο αλησμόνητος Γεώργιος Σακκάς ο οποίος έστειλε το βιβλίο του “Η ιστορία των Ελλήνων της Τριπόλεως του Πόντου”.

 

Ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα Γεωργίου Σακκά με ημερομηνία 21 Μαρτίου 1979.


Ο Σακκάς ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες εξόριστους (μικρό παιδί τότε) Τριπολίτες. Ακολούθησε προσφορά εκατοντάδων βιβλίων από τους πάρα πολλούς φίλους του Συλλόγου καθώς και από όλους του Σιδηροδρομικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στους Σταθμούς από Θεσσαλονίκη μέχρι και Γευγελή.
    Οι προσφορές βιβλίων συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αφορμή αφορμή θανάτους προσφιλών προσώπων, όπως της Βέτας Μερεσίδου με 28 βιβλία στη μνήμη της θείας της Κλεοπάτρας Αθανασιάδου, του Μανώλη Τιρεκίδη με 19 τόμους “Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και 36 τόμους της “Γενικής Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας” και πολλών άλλων. Μεγάλη προσφορά από τις πρώτες ήταν και του αλησμόνητου Χαράλαμπου Σαχπαζίδη σε βιβλία και τις πρώτες μεταλλικές βιβλιοθήκες.
  Προσφορές αργότερα με επιπλέον βιβλιοθήκες για την κάλυψη των αναγκών έγιναν και άλλες, με μεγάλη δωρεά από τον Χαράλαμπο Ιακωβίδη (οδοντίατρος) καθώς και τους Μιχάλη Κυριαζίδη και Γιώργο Αμανατίδη.
  Σήμερα η βιβλιοθήκη αριθμεί περί τα 1500 βιβλία Ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ανάμεσά τους 350 βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του Ξεριζωμένου Ελληνισμού (Πόντου, Θράκης, Μ.Ασίας) ακόμη υπάρχει και αρχείο τοπικού τύπου (εφημερίδες και περιοδικά) καθώς και αρχείο βιντεοταινιών (πάνω από 150) από δραστηριότητες του Συλλόγου από το 1986 μέχρι σήμερα.

  Η δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου στεγάζεται στο “Σπίτι του Πόντου” και είναι ακόμη ένα τμήμα των “Ακριτών¨, ενας “σύνδεσμος” με την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.




Βασίλης Αθανασιάδης
























































































Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΕΜΠΟΝΕΣΤΙΑ, Ο ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Ο "Κουκαράς" ...το ημερολόγιο της Σαρακοστής

Τα Εμπονέστια

   Η Κυριακή της «Τυρινής» ή τυροφάγου είναι η τελευταία Κυριακή της αποκριάς (φέτος 6/03/22) ήταν μέρα χαράς, μέρα γιορτής, μέρα ευθυμίας και ξεφαντώματος, από αιώνες και μέχρι πριν την εμφάνιση του COVID.

   Στην αλησμόνητη πατρίδα μας τον ΠΟΝΤΟ και μέχρι πρόσφατα στον τόπο μας αυτή την Κυριακή ετηρείτο το έθιμο «Εμπονέστια» (μπαίνω στη νηστεία), ήταν η τελευταία ημέρα πρίν την Μεγάλη Σαρακοστή και την νηστεία του Πάσχα.

   Αυτή την μέρα οι νέοι μαζεύονταν παρέες παρέες στην ύπαιθρο και μαγείρευαν (ψήναν) τρώγαν, πίναν και διασκέδαζαν με παραδοσιακή μουσική τραγούδια και χορό.

   Το βράδυ μαζεύονταν όλη η οικογένεια σε ένα μεγάλο, πλούσιο τραπέζι με ότι καλύτερο είχαν (αρτίσημα) σε κρεατικά, γαλακτοκομικά και ποτά, έτρωγαν και γλεντούσαν μέχρι τα μεσάνυχτα οπότε σταματούσαν όλα. Την επόμενη ημέρα Καθαρή Δευτέρα άρχιζε η Μεγάλη Σαρακοστή και αυστηρή νηστεία. Την μέρα αυτή γινότανε και ο καθαρισμός των οικιακών σκευών από κάθε τι λιπαρό.

Ο Κουκαράς

   Σε μία εποχή που τα ημερολόγια με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ήτανε ανύπαρκτα ή δυσεύρετα στην αλησμόνητη πατρίδα, για την Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα υπήρχε ένα πρακτικό ημερολόγιο για τον υπολογισμό της διάρκειας της νηστείας «ο Κουκαράς».

   Τον θυμάμαι, κάθε χρόνο έκανε την εμφάνιση του την Καθαρή Δευτέρα, αρχή της νηστείας του Πάσχα, κρεμασμένος στο ταβάνι του πατρικού μας σπιτιού, φρόντιζε για αυτό η αλησμόνητη μητέρα μας Κλεοπάτρα.

   Ο «Κουκαράς» ήταν ένα κρεμμύδι ή πατάτα, δεμένο με κλωστή και καρφωμένα επάνω του περιμετρικά 7 φτερά από τις κότες μας, που τότε υπήρχαν σε κάθε σπίτι, τα οποία συμβόλιζαν τις 7 εβδομάδες μέχρι την Μεγάλη Λαμπρή (Ανάσταση).

   Κάθε Κυριακή βράδυ με το κλείσιμο της εβδομάδας αφαιρούσαμε ένα φτερό, μέχρι να αφαιρέσουμε και το τελευταίο τη βραδιά της Ανάστασης.

Η Σαρακοστή

Η Σαρακοστή του Πάσχα ξεκινά φέτος στις 7 Μαρτίου, την Καθαρή Δευτέρα
 Οι χαιρετισμοί κάθε Παρασκευή

Α’ στις 11 Μαρτίου 2022

Β’
στις 18 Μαρτίου 2022

Γ’
στις 25 Μαρτίου 2022
 
Δ’
στις 1 Απριλίου 2022

Ε’
στις 8 Απριλίου 2022 ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ 
 
             17 Απριλίου Κυριακή Των Βαϊων
 
             24 Απριλίου  το ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 




ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ




Βασίλης Αθανασιάδης





Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Έφτασε… η ώρα της αγάπης.

    Με την ίδια δυναμική και διάθεση προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ξεκινάμε τον 33ο χρόνο λειτουργίας της “Τράπεζας αίματος” των ΑΚΡΙΤΩΝ Πολυκάστρου.

Κυριακή 6 Μαρτίου, 108η αιμοδοσία.
 
   Για την αποφυγή συνωστισμού και την ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας χωρίς ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή παρακαλούνται τα μέλη και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη και να αιμοδοτήσουν, να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο συντονισμού ή τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της “Τράπεζας” για τον καθορισμό του χρόνου προσέλευσης

Τα τηλέφωνα αναγράφονται στο δελτίο τύπου.
 
Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας για την προστασία όλων μας.


 
 
Βασίλης Αθανασιάδης



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Μια Κυριακή Φλεβάρη μήνα…

Ακριβώς πριν από 34 χρόνια.

    Ήταν η 2η Κυριακή του Φλεβάρη του 1988, στις 14 του μήνα όταν στις 10:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τελετή θεμελίωσης του “Σπιτιού του Πόντου” στο Πολύκαστρο.
   Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την παρουσία θρησκευτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής μας και μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του Συλλόγου, ξεκίνησε η θεμελίωση της πολιτιστικής κυψέλης των Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων “Οι Ακρίτες¨. 
14 Φεβρουαρίου 1988
Η θεμελίωση

   Κατά το έθιμο της θεμελίωσης και σύμφωνα με τις παραδόσεις σφάχτηκαν 4 πετεινάρια (κόκορες) από ένα σε κάθε γωνία, που ήταν προσφορά μελών του Συλλόγου από Κορώνα, Πλατανιά, Ευζώνους και Σιταριά, ενώ ρίχτηκαν και μεταλλικά νομίσματα στις 4 γωνίες των θεμελίων.
   Η πρώτη φτυαριά με τσιμέντο ρίχθηκε από τον γηραιότερο τότε εν ζωή Πόντιο στην καταγωγή, του Πολυκάστρου, τον Μπαρμπα-Πανίκα (Παναγιώτης Βασιλειάδης) 98 χρόνων, ο οποίος στα 102 του χρόνια αξιώθηκε να κόψει και την κορδέλα των εγκαινίων στην είσοδο του κτιρίου στις 6 Δεκεμβρίου το 1992. Ο Μπαρμπα-Πανίκας πέθανε το 1993 σε ηλικία 103 ετών.
6 Δεκεμβρίου 1992
Τα εγκαίνια

   Για την κατασκευή του “Σπιτιού του Πόντου” είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο των δωρητών 1827 ονόματα φίλων του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα, απο Κορώνα και Ευζώνους μέχρι την Ιεράπετρα της Κρήτης ώς τη Λεμεσό (Κύπρο) και από το εξωτερικό από Νέα Υόρκη, Μόναχο Στουτγάρδη και Στοκχόλμη ἐως Συδνεϊ, Μελβούρνη κ.α. και τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για την προσφορά τους και την αγάπη τους προς το Σύλλογο μας.
   Η μελέτη και η επίβλεψη του έργου συνολικά ήταν δωρεά του πολιτικού μηχανικού Ηρακλή Τομπουλίδη (Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου)
  Από την θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση οι οικοδομικές εργασίες έγιναν από το συνεργείο των αδελφών Μπαϊνούζη, (+)Θανάσης,(+) Μήτσος και (+)Θανάσης του Γ. και εργάτες τον (+)Ασλάνη Δελήπαλτα και τον (+)Γιώργο Αθανασιάδη, το “σιδέρωμα” (εργασίες σιδηροπλισμού)
έγιναν από το συνεργείο του Στράτου Καγιούδη (με μεγάλη έκπτωση στις τιμές).

  Το Διοικητικό Συμβούλιο από τη θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση.

Πρόεδρος:                   Βασίλειος Αθανασιάδης
Αντιπρόεδροι:        (+)Χρήστος Αδαμίδης
                                          Νίκος Σιάνας
Γραμματείς:                Γιάννης Αλτιπαρμακίδης
                                         Γιάννης Χρυσουλίδης
Ταμείες:                   (+)Ηρακλής Αποστολίδης
                                     (+)Γιάννης Καραγιαννίδης
Μέλος:                        Σάββας Καρδόπουλος


   *Σύμπτωση, αμέσως μετά την τελετή θεμελίωσης του “Σπιτιού του Πόντου”, ένα σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, η κοινωνία του Πολυκάστρου και ιδιαίτερα η Ποντιακή οικογένεια, αποχαιρετούσε με πόνο ψυχής, ένα εκλεκτό μέλος της με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό του τόπου μας, (ποδόσφαιρο, σκάκι,σκηνοθεσία, καλλιγραφία κ.α. ) των Σάββα Ι. Αθανασιάδη. (1915 - 1988). Ο Σάββας αδελφός του πατέρα μου, ήταν 15 χρονών όταν ήρθε με τον αδερφό του και την χήρα μητέρα του από την Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο και πρόσφερε πολλά στον τόπο μας

Πρόσοψη κτιρίου, οδός Εθνικής Αμύνης 37

 
Πίσω αύλειος χώρος 
Χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων
 
 
 
Βασίλειος Αθανασιάδης