Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Έι κιτί

      Πριν ένα μήνα, μια ξύλινη πινακίδα στην είσοδο του λαχανόκηπού μου, με την επιγραφή «Τη Θεού τα ευλοίας, ση Βασίλ το κεπίν» στάθηκε αφορμή να γνωρίσω μια αξιόλογη κυρία, την κυρία «Έι κιτί» από την πόλη της Δράμας

     Της προξένησε εντύπωση η πινακίδα και ο φροντισμένος λαχανόκηπος της θύμισε προσφιλή πρόσωπο της οικογενείας της που αγαπούσε και φρόντιζε τον οικογενειακό τους κήπο. 

    Η πρόταση της συζύγου μου, για ένα καφέ και η αποδοχή εκ μέρους της έγινε συνάντηση γνωριμίας και αλληλοεκτίμησης που διήρκησε πάνω από δύο ώρες.

   Η έκφραση «Έι κιτί» για μας τους Ποντίους δηλώνει αναστεναγμό, νοσταλγία, θλίψη, αναπόληση και αρωθυμία.

Έι κιτί παλαιοι ανθρώπ…. Έι κιτί χρόνια και ζαμάνια… Έι κιτί πατρίδα… Εί κιτί ευλοημένα μέρια μουν …. Έι κιτί έμνοστα κι αγνέστικα τη πατρίδας φαϊα… κ.α.

   Και ό του θαύματος η γνωριμία με την κυρία Δροσίδου Ευγενία μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιδιοκτήτρια και ψυχή του καταστήματος «Έι κιτί» Παραδοσιακή ταβέρνα «κουζίνα με πάθος» στην καρδιά της Δράμας, Αμύντα 56.

   Εδώ μυρίζει Πόντος, εδώ είναι Πόντος, μέσα και έξω(αύλειος χώρος), εδώ απολαμβάνεις όλες τις Ποντιακές γεύσεις σε ένα περιβάλλον και με ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα την Ποντιακή κουζίνα και «τα αγνέστικα τη πατρίδας τα φαϊα».

   Κάθε Πόντιος, φιλοπόντιος και λάτρης των παραδοσιακών γεύσεων, ζυμαρικών, γαλακτοκομικών και όχι μόνον, πρέπει και αξίζει να επισκεφτεί και να γευτεί τα παρασκευάσματα της χρυσοχέρας κυρίας Ευγενίας και των συνεργατών της.

   Επικειμένης της λήξης των περιορισμών στην εστίαση το «Έι κιτί» μας περιμένει. 

Αγαπητή Ευγενία να μας περιμένεις.



Βασίλης Αθανασιάδης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου